Förskolestart.

För vår son blir förskolestarten i augusti, då nästan 1.5 år gammal. Det är då det passar bäst för oss. Ekonomiskt. Jag oroar mig inte, förskolan i Sverige är bra. Men jag skulle önska att politikerna tog tag i att faktiskt minska barngrupperna. För barnens skull framför allt, men även föräldrar och pedagoger. 

Det är så att jag är med i en grupp med barn födda i samma månad. Där har förskolestart kommit på tal, att det finns de som ska skola in sina barn tidigt för att det ska vara det bästa för deras barn. För att utvecklas och lära sig sociala regler. 

Ett, man utvecklas otroligt bra hemma också och sociala regler kan du få i princip överallt förutsatt att ni inte stänger in er i hemmet. 
Två, barn vill ha uppmärksamhet, bli sedda och få bekräftelse, och det är tufft i en barngrupp på 15-21 stycken. Personalen gör allt dom kan och hinner, men de stora barngrupperna försvårar det helt klart. En förälder kan ge full uppmärksamhet, fullt fokus och utvecklande utmaningar. 
Tre, tänk dig att börja på ett nytt jobb tillsammans med , säg 16 andra helt nya. Lokalen är kanske ca 50kvm, ni har ingen rast, och ni ska finna er plats i gruppen. Skulle det vara lätt? Jag tror inte det. 
Att då säga att det är bäst för deras barn att börja så tidigt som möjligt, tyder på att de har stora förväntningar på utvecklingen de skall komma att gå igenom. För visst är det så att dom kommer att utvecklas rasande fort, för de har egentligen inga val om de ska klara av och orka med dagen. Det brukar oftast vara dessa föräldrar som är oroliga över att missa en aktivitet, skickar barnen på loven i tron om att de kanske missar något annars. 
Till dessa skulle jag bara vilja säga, ta det lugnt. Familjen är viktigare än förskolan! Njut tillsammans istället om ni har möjlighet till det, ni kan behöva det allihopa. Det är inte förrän i skolan de har skolplikt, då ni inte kan vara hemma och lediga hur som helst. Så passa på!

Jag vill innerst inne tro att det är för att de har slut dagar, behöver studera eller arbeta som de skolar in tidigt men inte vågar säga det så. Men säg det så då för guds skull! Lägg inte över det på barnet/barnen. För de skulle utvecklas utmärkt hemma också och må superbra. Det är ingen tävling om vem som är hemma längst eller skolar in först. Man måste se till sina egna förutsättningar! 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback