Livet.

Igår fick S fara på förskolan igen, efter att inte ha varit där på 2 veckor. Jag var lite orolig för hur lämningen skulle gå. Han hade pratat om det i flera dagar, att han ville dit och att han saknade kompisarna. Men så just innan vi skulle fara sa han att han ville vara hemma. Men då han fick ta precis den tid han behövde vid lämning, utan en stressad mamma, så gick allt kanon. Han hade haft en toppendag. Så idag skulle han minsann på "jobbet" igen(förskolan). 

Annars är det rätt lugnt, lillebror är fortfarande världens lugnaste och jag försöker lära mig hur ofta han äter, hur mycket tid jag har på mig när han väl ätit innan det är dags igen. Jag tycker att det börjar jämna till sig något. För det var väldigt olika tidigare. Och så kämpar vi med att få honom att faktiskt rapa. Men trots lite gasig mage gör han inte mycket väsen ifrån sig mer än lite knorrande ibland. 

Jag är så glad och tacksam, tänk att jag fått två fantastiska ungar. Något jag aldrig tagit för givet att jag skulle få, men som jag upplevde en rädsla över att inte få vara med om. Nu har vi två skatter och det är oslagbart! 💛💚

Gick rasande fort.

Jag har premiärat i mina vanliga jeans i helgen, kändes smått overkligt. Har nog varit möjligt tidigare också, men har avvaktat av bekvämlighetsskäl. Men att få börja använda sina vanliga kläder känns stort. Lite mer valmöjligheter liksom. 

Helgen har bara gått så himla fort. Och då har vi hunnit med att hämta och installera nya soffan uppe, sälja de gamla som stod där, kört iväg ett lass skrot på återvinningen, påbörjat skiljeväggen i garaget, haft besök och bara myst. Men det är väl därför det gått så fort också. 


Dagsvilan.

Idag har jag varit hemma med båda kidsen själv för första gången. Var lite nervös igårkväll, för att det skulle bli kaos. För att den lilla skulle vilja äta hela tiden och den stora skulle se sin chans till bus. 

Men det har gått över förväntan. Det svåra var mitt på dagen vilan. Den stora var övertrött efter en tidig morgonuppstigning och den lilla blev hungrig. Där kom buset och en låst mamma. Lite mer än en timma senare än vanligt slocknade den stora och sedan slocknade även den lilla och jag. 2,5h senare vaknar jag och en kvart senare väcker jag den stora. Tiderna och rutinerna blev lite kaiko så här första gången. Men jisses vad den stora varit på bra humör efter att ha lyckats sova så länge. Då känns det som en fis i rymden att det inte riktigt blev som det brukar. Och det är bara att försöka hitta nya knep för att få rutinerna att fungera, gör det kommer att ske många fler gånger att det bara är vi tre hemma. 
Suck.

Åh, känner mig så besviken. Vi har fått reda på de "nya" tiderna som kommer gälla för femtontimmars efter sommaren. På riktigt känns det skit. Tidigare har man fått välja på den förskolan, men det ska man inte längre få göra för att det kommer vara så många femtontimmarsbarn. Så nu kommer det vara  3h/dag som gäller ist för 5h/dag 3 dagar i veckan. Först och främst så bor vi en bit bort och jag kommer då ta bilen mer än vad jag hade planerat och för det andra har jag en känsla att det kommer bli tufft för storebror. Han kommer uppleva det som att han blir avbruten hela tiden. Förut har jag alltid sagt att de som har det systemet endast har det för att de hoppas att folk inte lämnar sina barn alls. Men vi får väl se hur det går. Jag hade såklart hoppats på en helt annan utgång av det hela. 

Stoppa tiden.

Tiden går så galet fort! Att jag för en vecka sedan låg på förlossningen med täta värkar är svårt att begripa. Att vår minsting blir en hel vecka gammal imorgon. Försöker insupa spädis-tiden allt vad som bara går, för den går ju galet fort. 

Men så mycket man glömt av sedan sist som man påminns om nu. Känslostormarna som attackerar en, oroligheten och en viss känsla som kommer i kroppen specifikt under amningen. Bland annat. Imorgon ska vi på första BVC-kontrollen så det blir skönt att prata av sig lite samt se viktökningen som bara måste ha skett med tanke på allt ammande. 

Näe, nu är det tack och godnatt för idag! 

Overkligt.

Jag måste nästan nypa mig i armen. Är det här verkligt? Har vi blivit en familj på fyra? Har lillebror äntligen kommit ut? Har han ens legat i magen? Har vi genomgått en förlossning? Känslorna svallar minst sagt. Det är lite svårt att ta in samtidigt som det är det mest självklara i världen just nu. Så ofantligt mycket kärlek jag känner för mina pojkar! 

Lillebror är precis lika lugn som storebror var. Det trodde vi aldrig var möjligt. Speciellt inte med tanke på hur mycket vildare han var inne i magen. Det är bara att hoppas det håller i sig. Storebror är så fin, omtänksam och lite mallig. Att se dom tillsammans får det att värka i hjärtat, av kärlek. 

För övrigt, jag gissade fel på födelsevikten med 29g. Hur galet nära är inte det? 
Ärtan.

Ärtan har anlänt och redan hunnit bli tre dagar gammal. Det är banne mig svårt att ta in att han är vår, att vi nu är en familj på fyra. 

Morgonen efter bf gick både slempropp och vatten, jag som hade gissat att jag skulle gå minst fyra dagar över tiden om jag väl gick över. Tji fick jag. Tack och lov gick vattnet hemmavid, före förskolelämning och inte alls med samma explosion som med storebror. Hur det än artade sig ville förlossningen ha in oss för en koll klockan 14, för att se att det verkligen var vattnet. Men jag var bombsäker, jag kände igen känslan av hur det inte går att stoppa och det känns som att man kissar på sig gång på gång. Hade hur som helst bara starka sammandragningar/förvärkar vid det tillfället, ingenting som störde mig speciellt mycket. Drog det inte igång av sig själv under kvällen/natten så skulle vi morgonen efter bli igångsatta pga vattenavgången och infektionsrisken. Min syster kom och hämtade lilleman halvsju, för vi tänkte att det nog blir bäst så hur nu det än vill arta sig. Och vilken himla tur! För trettio minuter senare startade värkarna. Två timmar senare sa det bara pang och de var regelbundna med tre stycken på tio minuter. När J ringde förlossningen så trodde hon att det var för tidigt men att vi gärna fick komma in för en koll. Bara från dörren in till rummet hann jag få tre stycken. De kunde med andra ord säga på en gång att vi blir kvar. Sen höll det på sådär länge, och blev bara intensivare ju mer tiden gick. Och så drog "kamelvärkarna" igång, de med dubbla toppar. Så när jag vid 01.30 bad om epidural och väl fick det var det en enorm befrielse! Det var nog det bästa valet jag gjorde under "förarbetet", för den tig så in i helvete bra. Jag kunde till och med sova ett tag(2,5 centimetrar!). Så på morgonen ökades allt eftersom för att sedan resultera i en helt perfekt bebis. Långsmal, en hel del hår och med en navelsträng på 1meter. Vi han. Med att ha två barnmorskor, och den andra var bara SÅ bra. Var så skönt när hon kom in i rummet och det var hon som hade haft kollen om vattenavgången och skulle ha ringt oss på morgonen. Kändes bara så naturligt att hon tog vid. Peppande, lagom "hård" och förstående. Helt rätt person inne på min förlossning. Och J! Vilken klippa han var under hela tiden (även om han själv förminskar och förnekar det), jag hade aldrig klarat det utan honom! 

Vi fick plats alla tre på BB, vilket var så himla skönt. Och vi har fått en så lugn och snäll liten kille. Vi fick sova hela första natten från 23-07.30. Han är verkligen lugnet självt än så länge, vi myser och mår gott hemma med en stolt storebror som även passar på att testa mammas och pappas gränser litegrann. Fullt naturligt.  Så vi myser på i vår bubbla och lär känna vår nya familjemedlem. 

100,4%

En dag över tiden. Men jag börjar se slutet. Igår gjorde kroppen det tydligt att något skulle komma att ske snart. 

Imorse blev det ännu tydligare, när slemproppen gick. Nu vet man ju aldrig när det bär av ändå, men det händer ju något iallafall. Snart kommer vi att få träffa vår lilla ärta! 

Men J är nog mer övervänt än mig. Det trodde jag knappt kunde ske. Han tycker det känns som att vi gått fem veckor över tiden. Vi har ju gått en månad längre än sist, så det är ju inte så konstigt att han känner så. Jag känner en spänning och enorm längtan, men känner mig inte alls sådär "övertids-knäpp" som man hör att många blir. Sen är det ju helt klart lite nervöst, förlossning snart. En förlossning som vi inte gjort tidigare. 

När som helst.

Dagen D. Noll känningar. Dock är det ju rätt många timmar kvar av den här dagen. Fast jag tror inte riktigt att det drar igång förrän tidigast imorgon. Blir inte förvånad om det dröjer ända till fredag. Jag måste tänka så nu, för annars blir jag väl knäpp av väntan. Känner liksom ingen stress. Är mer orolig för att det skulle kunna hinna bli en rejäl bjässe innan h*n kommer ut. Men det går ju inte heller att styra över. 

Mini är på sitt första tandläkarbesök, och han var peppad. Så jag hoppas det flyter på och att han faktiskt vågar gapa för att visa sina tänder, som han övat på att göra här hemma. 
0,7% kvar.

Mini ville lägga sig en timme tidigare för dagsvilan, vilket han också fick. Så runt 12 borde han senast vakna, då ska vi iväg på en minitripp för lunch och presentinköp. Jag måste försöka röra mig utanför huset, även om kroppen inte riktigt vill det. Men för mitt inre mående kommer det göra gott. 

Nu har jag sett att en som var beräknad dagen efter mig fick sin son inatt. Blir lite avis på att de redan har sitt pyre hos sig, vill träffa ärtan NU. Eftersom jag har som mest sammandragningar/förverkar kvällstid så blir jag lika chockad varje morgon att det inte kickat igång ännu. Men jag vet ju att det kan dröja ett par veckor till. Så även om jag vill att ärtan ska komma ut pronto så försöker jag även se det positiva i att det dröjer någon dag till eller mer. Mer tid tillsammans med S som då inte behöver dela uppmärksamheten med någon. För den tid som är nu kommer ju inte att komma tillbaka. Känns kanske lite extra viktigt just nu då han för första gången är lite mammig, han känner ju på sig att det är förändring på g han också även om han inte vet vad det innebär ännu. Jag hoppas innerligt att ärtan kommer vara hyfsat lik sin storebror, att h*n inte kommer drabbas av kolik och kommer att kunna sova en bra stund åt gången så att jag kan få ge lite extra tid och närhet till vår stora kille. En av mina rädslor är inte om kärleken kommer kunna räcka till båda(det är jag övertygad om!), utan att den äldre ska känna sig åsidosatt utan att kunna berätta det.

Sprucken.

Så har jag också spräckt en telefonskärm. Tusan också. Jag hade telefonen i byxorna som jag lagt åt sidan när jag duschade. Sedan när jag stod och fixade mig så tänkte mini akta på mina kläder och ut gled telefonen och slog i klinkergolvet. Så klantigt av mig att inte ta ut telefonen ur byxan innan jag lägger ifrån mig dom. Annars kunde väl ändå dragkedjan varit stängd. Det är ju inte billigast att byta skärm heller direkt. Och jag vill inte lämna in den nu heller när vi kan behöva åka in för att föda när som helst. Så jag får leva med det ett tag helt enkelt. 

Utvecklande.

Jag tror jag har skrivit det förr, men jag gör det igen. Att ha haft med sig mini på barnmorskebesöken är nog en av bästa grejerna vi gjort. Inte bara för att han tyckt det varit intressant och roligt. Han har sett och lärt sig så ofantligt mycket av det. Lärt sig saker som är sjukt svåra att lära på annat sätt. 

Idag skulle vi kolla upp hans hosta på vårdcentralen. Så jag har förberett honom hela dagen på att vi ska fara och träffa läkarn och kolla hostan, och han har varit helt med på noterna. Dessvärre blev det 45 minuter i väntrummet, vilket kanske inte var till vår fördel inför besöket. Men till slut blev det minis tur. Och direkt vi kom in på rummet sa han att han ville ligga på britsen. Men han skulle sitta i mitt knä och lungorna skulle lyssnas på, vilket gick kanon. Sen sa han fortfarande att han ville ligga på britsen. Så läkarn sa att han ju måste få göra det när han ber om det, och att han då kunde passa på att undersöka lite extra. Så mini låg som ett ljus på britsen medan läkarn fick klämma på magen, titta i munnen samt kolla öronen. Läkarn sa att han aldrig hade träffat på någon tvååring innan som var så lugn och duktig. En något chockad men otroligt stolt morsa! Och mini var så himla nöjd både då och nu efteråt när vi pratat om det hemma. 

Jag tror helt enkelt att han sett och lärt så otroligt mycket av att vara med till barnmorskan. Där han sett mig få blodtrycket kollat, blivit stucken både i finger och armveck, legat på britsen där han fått sitta på sidan om mig, sett mamma kissa i en burk och allt som hör till. Vi hade aldrig kunnat ge honom den erfarenheten på egen hand hemma, och skulle jag göra valet på nytt så skulle jag göra exakt likadant som vi gjort. Med facit i hand så har han utvecklats väldigt mycket av det och om vi har tur kan det här hålla i sig framöver. Snacket.

Just nu känns det som att jag blir tröttare och tröttare för varje dag som går. Och vädret hjälper ju inte direkt till heller med sitt regnande. Men det kanske finns något tecken med det också. Jag har ändå sovit rätt bra två senaste nätterna, så jag kan ju inte klaga på det heller. 

Nu kan vi räkna dagarna på en hand, tills vårt bf-datum. Jag har ju trott på den 6e, alltså idag, men känner ingen större skillnad mot för tidigare dagar. Men än är ju inte dagen slut.

Alltså den här tvåårsåldern är ju fantastisk och krävande. Det ska verkligen vara fullt fokus och allra helst ska vi sitta kloss intill vid lek, i nästa sekund är det hyss på g(en ny toarulle fick sig ett dopp i handfatet imorse tex). Och det är ju en del tårar och tandagnisslan när man inte får som man vill. 
Men det här snackandet! Så underbart det är. Som när vi sitter och käkar macka imorse och han helt spontant säger att han vill fara på förskolan "fara min rönnen!". Eller som när en fd Björklövenspelare är och lämnar sina kids samtidigt på förskolan och hans bil står på parkeringen(med lövendekaler och allt), "hej lövenbilen! Bilen framme. Hejdå lövenbilen!". Har man en son som gillar hockey och skridskor och vet precis vad Björklöven är, så blir det ju såklart extra fint alltihopa. Och vilken koll och vilket minne en tvååring kan ha, ibland häpnar man ju! Han har stenkoll på att det ska vara Björklöven och Liverpool(han går själv och hämtar supporterhalsdukar i pappas byrålåda när det är match), han pratar ofta om sin gamla fsk-fröken som slutade för 1,5 månad sedan och han snappar verkligen upp allt. Han vet att han får gå ut på bron medan vi klär på oss för att det annars kan bli så varmt att vänta inne. Så i måndags ber han mig "hämta dadda, dadda följa. Sixten sitta bron vänta". Vilket han faktiskt också gjorde, som ett ljus. Ibland kan man verkligen föra helroliga kortare konversationer, och han har fattat det där med skämt(speciellt när det gäller mammas namn, haha). Det är helt otroligt egentligen vad som kan hända på bara ett par månader! Det är ofta(typ varje dag) jag och J säger till varandra på kvällarna hur rolig han är vår son. Och man glömmer genast att man tex fick jaga fatt i honom ute för att bära honom under armen in alldeles lerig eller bära honom skrikandes till bilen för att han hellre ville plaska i vattenpölen i icke plaskvänliga kläder(han brukar få plaska fritt när vi är ute annars). 
Sista besöket?

Precis varit på förhoppningsvis sista besöket hos barnmorskan. Jag hoppas det, med tanke på att vi annars gått över 2 dagar och livmodern jobbar faktiskt på rätt mycket nu. Alla värden såg bra ut, samma mått och så som sist. Den stora skillnaden var nu att bebis verkligen sjunkit ner och fixerat sig! Jag har väl haft det på känn med tanke på att magen sjunkit en hel del. Och därmed även samma sf-mått som sist.

Igårkväll hade jag mycket sammandragningar/förvärkar, det höll på länge och aldrig med mer än 10 minuter emellan. Läskigt och spännande på samma gång det här! 

"Biverkningar".

Igårkväll trodde jag verkligen att det var på gång, men icket. Lite lurad, men inte förvånad. Kommer säkert att hända någon fler gång innan det verkligen är dags. Idag är det iallafall exakt 1 vecka kvar till bf. Jag har ju innan trott på den 6/4, och det är ju i övermorgon. Vi får se om det stämmer eller ej. Men så mycket som livmodern tycks jobba och förbereda sig är det ju ändå inte omöjligt. 

Jag försöker iallafall passa på att njuta av själva magen och rörelserna på insidan, för det är något jag vet med säkerhet att jag kommer sakna. Det är ju något av det mysigaste med hela graviditeten. Vätskan och foglossningen däremot är jag otroligt less på och vill bli av med. Och det kommer ju inte ske förrän den lille är ute. Sen skulle det ju vara skönt att inte känna sig som en val när man ligger i sängen och försöker vända på sig samtidigt som man ska ha koll på sina tre kuddar och täcket, haha. Och kul om karln klarade av att sova med mig varje natt, för som jag snarkar nu(låter som ett sågverk!) grejar han det inte riktigt. Jag kan ju på sätt och vis förstå honom, även om jag tycker det är tomt och trist. Men jag hör ju ibland att jag börjar snarka innan jag ens har somnat nu på slutet, så jag kan bara tänka mig hur det låter när jag verkligen har somnat. 

Det finns helt enkelt en del "biverkningar" som gör ont och en del som bara stör. Men det är det värt alla dagar i veckan! Pain.

Foglossningen har dessvärre hållit i sig idag, och till och med varit än värre. På förmiddagen kunde jag trotsa det litegrann, så vi for på en premiärtur till ikea såhär 5 veckor efter öppning. Vi skulle ha 6 småsaker. Vi valde helt rätt tidpunkt, just efter öppning, och det var så lugnt och skönt. När vi en kort stund senare skulle hem började alla andra komma. Det är vad jag har kunnat göra idag, för sen har jag varit strandad. 

Numera är foglossningen all over the place. Höfter(mest baktill), ljumskar, skinkor och vid blygdbenet. Kunde inte hänga med grabbarna till lekparken och ica under eftermiddagen, och det om något gör mig lite ont. Jag fick istället lägga mig i badet i en timme i hopp om att det skulle kunna lindra, vilket det gjorde för stunden. Men snabbt är man tillbaka på ruta ett igen fast att man inte gjort något. Håller mina tummar att det är aningens bättre imorgon! 
Kroppen.

Mina fogar sa upp sig tidigare ikväll, tack och lov återhämtar de sig hyfsat efter en stunds vila på soffan. Så pass att man ändå kan röra sig. Trodde först att jag skulle ligga totalt strandad resten av kvällen. 

Och då har jag ändå inte gjort något extremt idag. Utöver vila och allt det vanliga så har jag handlat, snabbklippt mini och stått rakt upp och ner en stund ute tidigare under kvällen. Inga större ansträngningar alls egentligen. Ibland håller kroppen bara inte ihop det hela vägen. Jag hoppas bara att det inte ska sätta spår för hur helgen kommer att se ut, att jag ändå kommer kunna röra mig någorlunda.